Hardangerjøkulen rundt - en klassiker!

Fellestur

Fra dato
1. september kl. 14:25
Til dato
4. september kl. 22:27
Vanskelighetsgrad
Ekstra krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Hardangerjøkulen, Finse, Rembesdalseter, Kjeldebu, Aktivitet Fottur, Voksne, Turkatalog2022_Hyttetilhytte, Frivilligorganisert
Arrangører
Vandregruppa, DNT Oslo og Omegn , Frivilligturer DNT OO

Er du klar for en tøff tur ei langhelg i høst? Bli med og gå den fantastiske turen fra hytte til hytte rundt Hardangerjøkulen! Det er en ekstra krevende tur i tøft terreng. Korteste etappe er over 20 km, og lengste nærmere 27 km. Ren gangtid er 8-9 timer hver dag, i tillegg kommer pausene, så det blir lange dager. Men vi belønnes med å få være i en spektakulær høyfjellsnatur og ha utsikt til en vakker isbre! Og ha hyggelige kvelder på tre av DNT Oslos fine hytter.     

Turen starter og ender på Finse. Torsdag spiser vi middag på Finsehytta – det gir godt grunnlag for turen! Dessuten er det fint å starte den lengste turen fra Finsehytta, for da slipper vi å bruke tid på utvask om morgenen – vi kan bare å begynne å gå rett etter en deilig frokost og med nysmurt matpakke i sekken. Søndagen ender vi på Finse igjen, og vi rekker forhåpentligvis både litt vått og tørt før vi tar toget hjem. 

Detaljert turbeskrivelse dag for dag:

Fra Finsehytta til Kjeldebu, 26,7 km, 9t

Østover på Rallarvegen til østenden av Finsevatnet og så over demninga. Videre forbi stidelet til Blåisen sørvest for demninga. Herfra mot sørøst over Finsefetene. Bruer over Styggelvane her. Den første er helårsbru og den neste sommerbru. Videre opp mot sørøst og over Hansbubekken på sommerbru og til stidelet til Krækkja. Herfra mot sør til Brattefonnvatnet. Bekken her steigås nær oset. Videre opp mot sørvest til Helvetesgjela og ned til vann 1350. Forbi dette og vann 1357 og så ned til Skåltjørna. Videre slakt ned øst for Leirbotn. Flott utsikt mot Hardangerjøkulen med Austra og Vestra Leirebottsskåka. Sørover på østsida av Leiro forbi Øyane og på sommerbru over Leiro. Videre sørvestover til foten av Storaberget. Stidele til Fossli, Liseth og Rembesdalseter her. Herfra ned mot sør og på helårsbru over Leiro. Østover langs Kjeldo opp til stidelet til Krækkja og så over Kjeldo på sommerbru og et kort stykke vestover bort til Kjeldebu.

Fra Kjeldebu til Rembesdalseter, 26,3 km, 8t

Ruta er lagt tilbake til opprinnelig trase under Rembesdalskåkje. Vestover fra Kjeldebu til sommerbrua over Kjeldo. Over til stidelet til Krækkja på nordsida av elva. Herfra vestover på nordsida av elva ned til helårsbrua over Leiro. Så opp gjennom kratt og over våt myr til stidelet til Finse. Videre nordvestover opp østryggen av Storaberget. Så vestover til stidelet til Liseth ved Hallingspranget. Herfra nordvestover og ned til Helleelva som vades. Opp til Isdøljuvet, over elva her på sommerbru og videre oppover i nordvestlig retning. Sør for Skytjedalsfjellet steingås Skytjedalsbekken, eventuelt kan man krysse på snøfonner. Over ryggen vest for Skytjedalsfjellet og ned til stidelet til Rembesdalsseter og Liseth/Simadalen. Herfra følger man bekken et lite stykke og deretter ut på svaberget ned mot den nye brua. Dette området er utsatt med små stup og glatt i fuktig vær. Det anbefales derfor å følge vardingen og ikke ta snarveier. Etterhvert kommer man til den nye brua som krysses og ut på svaberget på nordsiden av elva. Etter å ha passert svaberget går ruta ut i skråningen på nordsiden av vannet og det er god sti frem til hytta.

Fra Rembesdalseter til Finsehytta, 20,8 km, 8t

Ruta kan være krevende om det kommer nysnø. Den er også krevende når det er vått på grunn av partier med glatte svaberg. Vestover ca. 500 m til stidelet mot Hallingskeid, Kjeldebu, Simadalen og Liset . Herfra nord- og vestover langs nordsida av vann 985 og bratt opp fjellsida og i en krapp sving mot nordøst og opp til Lureggane over svaberg. Videre til vann 1274, på østsida av dette nordover langs foten av Luranuten. Over elva ovenfor vann 1349 på sommerbru, eller på snøbru noe lenger nede. Opp over høyde 1407 og videre langs vestsida av Ramnabergvatnet. Opp over Dyrhaugane i nordøstlig retning, delvis langs permanentstakinga i nedstigninga mot Ustekveikja. OBS! Følg T-merkinga! I det høyeste partiet er det langt mellom vardene noen steder pga. snøfonner. Over Ustekveikja på sommerbru (utleggingen kan ofte bli forsinket pga. snø) og østover langs elva til Finsevatnet. Over Sandåa på sommerbru og inn på Rallarvegen som følges til Finse.

Dersom vær eller andre forhold tilsier at det vi være uforsvarlig å gjennomføre turen som beskrevet, er det opp til turlederne å endre trasévalg. Dvs. at endringer i rutevalg kan forekomme. 

Reise med tog - alle kjøper sine egne billetter:
Oslo-Finse: Torsdag 01.09. kl. 14.25-18.42
Finse-Oslo: Søndag 04.09. kl. 18.08-22.27

Krav til deg som deltar:
Du må være vant til å gå lange etapper flere dager på rad med sekk og i krevende terreng. Vanlig gangtid er 3 km pr. time. Turen er dugnadsbasert, så alle får delta i oppgavene på de selvbetjente hyttene. 

Utgifter - selvkostprinsippet:

 • Alle kjøpe sine egne togbilletter  
 • Plass på hyttene er bestilt av turleder, men betales av hver deltager på hyttene. Deltakeren er ansvarlig for å sette seg inn i avbestillingsreglene for hyttene. 
 • Melder du deg av, kan du likevel måtte betale avhengig av de enkelte hyttenes regler for avbestilling.
 • Vi har fullpensjon på Finsehytta. 

Mat:
På Finsehytta har vi fullpensjon. Dvs. vi spiser middag og frokost og smører oss matpakke og fyller termosen. På de andre hyttene satser vi på felles havregrøt til frokost og felles middag fra matlageret. Lunsjmat er det dårlig med på de selvbetjente hyttene, men de har knekkebrød og noe pålegg. Alternativt tar du med brødmat selv. 

Utstyr: 

 • Kart: det forventes at alle har med kart & kompass. Behersker du ikke bruken, så er dette en god anledning til å øve! Mange kart dekker ruta - bare velg et.
 • Ta bare med de tingene du trenger, tung sekk er ikke tingen på denne turen!
 • Slå to fluer i ett smekk og ta med innesko som også kan benyttes ved ev. vading
 • Ren lakenpose med putevar eller sengetøy (det er ikke tillat å bruke sovepose på hyttene).
 • Vi viser ellers til DNTs pakkeliste for sommerturer
 • Turlederene tar med sovepose, vindsekk og liggeunderlag i tillegg til førstehjelpsutstyr. Dette er sikkerhetsutstyr. Ta selv med det du trenger av sportstape osv.

Antall deltakere:
10 + 2 turledere

Påmelding:
Før du melder deg på, husk å lese:

Du kan lese mer om den dugnadsbaserte Vandregruppa i DNT Oslo 

Kontaktinformasjon:

Turledere:

 • Anne Pernille Voll
 • Gerd Berit Rekve